top of page

Cinsellik-Ayıp-Günah





Erken boşalma, erkeklerde en sık rastlanan cinsel işlev bozukluklarından biridir. Tüm dünyada 18-70 yaş arası erkeklerin %25'inde görülen ve aynı oranda çifti etkileyen bir hastalıktır. Erken boşalmada temel sorun cinsel işlev yetersizliği değil cinsel işlevlerin yerine getirilmesi ile ilgili takıntı ve kaygılardır. Zihin berraklaşıp, özgür ve doğal bir şekilde cinsellik yaşanmadıkça boşalma ya da diğer cinsel işlevlerde problem çıkması büyük olasılıktır.

Cinsel birleşmenin hemen başlangıcında veya birleşmenin başlamasıyla 1 dakika içinde orgazma ulaşarak boşalmanın yaşanması
Cinsel birleşme esnasında boşalma kontrolünde başarısız olunması
Cinsel birleşme öncesinde veya erken boşalma sonrasında yoğun stres, kaygı, suçluluk veya depresyon hali
Sertleşme sorunu yaşanması veya cinsel ilişki esnasında sertleşmenin sürdürülememesi
Tüm vajinal birleşmelerde boşalmayı geciktirici yetenek olanaksızdır.

Erken boşalma tedavisinde anksiyete - korku sarmalından çıkılmalıdır. Erken boşalan erkek çoğu kez ‘’yine boşalacağım ve rezil olacağım’’ düşüncesiyle korku duyacak, bu korku sürekli bilinç dışında yer ederek anksiyeteye sebep olacak, anksiyete - korku - erken boşalma döngüsü klinik durumu ağırlaştıracaktır. Tüm canlılar anksiyete kaynağından kaçma eğilimi gösterir. Erken boşalma durumunda da erkek zamanla cinsellikten soğuyacak, ilişkiden kaçınacak, partnerinden uzaklaşacak ya da sorunu yadsıma - inkar yolunu seçecek, partnerini suçlama yoluna gidecektir. Partner bir çeşit dolaylı anksiyete kaynağıdır.


Erken boşalma sorununda direkt erken boşalmanın getirdiği anksiyete, sorunu ağırlaştırabildiği gibi performans anksiyetesi, başaramama korkusu, kendine güven eksikliği obsesif kompulsif bozukluk, iş stresi, rol çatışmaları, kariyer stresi, akademik stres, uyku bozuklukları, aile içi sorunlar, evlilik sorunları, ebeveyn kaybı gibi yandaş stres kaynakları mutlaka dikkate alınmalı, bunlar tedavi edilmeden erken boşalma sorunu tedavisinin olmayacağı bilinmelidir.


Erken boşalma problemi yaşayan erkeklerde zamanla ilişkiye karşı bir soğuma ve cinsel birliktelikten uzaklaşma durumu görülebilir. Genellikle uzun süre devam eden bu problem nedeniyle erkeklerde eşleriyle problem yaşayanlar, ilişkilerde bozulma ve tartışmalarla karşılaşılabilmektedir. Erkeğin özgüveninde azalma, depresyon, normalde olmadığı halde kişide erken boşalma problemine sertleşme problemlerinin de eklenmesine neden olmaktadır.


Erken boşalmaya sebep olabilecek durumlar:

  • İlk cinsel deneyimin çok erken veya geç yaşta yaşanması,

  • Cinsel birliktelik konusunda tecrübesiz olma,

  • Ergenlik döneminde cinsel açıdan baskı altında yetişme,

  • Ergenlik döneminde sıkça yapılan mastürbasyon,

  • Hamile bırakma korkusu,

  • Cinsel ilişkiden hastalık kapma endişesi,

  • Cinsel partnere duyulan aşırı bağlılık ve sevgi,

  • Cinsel ilişkiyle alakalı bilinçaltında oluşan olumsuz düşünceler,

  • Cinsel partneri mutlu edememe korkusu,

  • Bireyin penise verdiği önem,

  • Partner tarafından reddedilme,

  • Genelev alışkanlığı,

  • Cinsel ilişki için oluşturulan ortamın güvensiz olması,

  • Kişinin vücuduna ve/veya cinsel performansına dair öz güveninin düşük olması,

  • Cinsellik yaşanan partnerle rahat hissedilmemesi,

  • Cinsel istismar öyküsü,

  • Yoğun stres, kaygı veya depresyon,

  • Kişinin kendisi hakkında kötü yargıya sahip olması,

  • Sertleşmenin uzun süre devam ettirilememesi gibi cinsel işlev bozuklukları erken boşalmaya eşlik edebilir,

  • Çocukluk döneminde cinselliği ayıp-günah-yasak olarak kodlamak,

  • Hormon düzensizlikleri

  • Üreme sistemini oluşturan doku ve organların iltihaplanması durumunda erken boşalma tetiklenebilir.

  • İleri yaş

  • Kronik hastalıklar

  • Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar da cinsel işlevlerde bozulmaya sebep olabilmektedir. Geçici yan etkiler olarak sertleşmede azalma, orgazm bozuklukları yaşanabilmekte, erken boşalma tetiklenebilmektedir. Fakat cinsel işlev bozukluğuna yol açan depresyon tedavi edilmeden de neticeye gitmek mümkün değildir.

  • Anksiyete, Erken boşalma ile anksiyete çoğu kez yan yana gider. Anksiyete birey tarafından deneyimlenen kaygı, gerilim, korku ve sıkıntı hali olarak tanımlanabilir. Dış ortama uygun çabasında koruyucu bir tepki olan anksiyete denetim dışına çıktığında farklı rahatsızlıklara sebep olur. Erken boşalma da bunlardan biridir.

Tedavi yöntemleri genel olarak davranışsal yöntemler ve ilaç tedavileri olarak iki ana başlık altında toplanabilir. Erken boşalma problemi ile doktora gelen ve değerlendirilen hastalarda tedavi sıralamasına, hangi tedavinin gerekip gerekmediğine, belki de herhangi bir tedavi verilmeden takip edilmesi gerektiğine üroloji doktoru karar vermelidir.



Başla ve Dur Yöntemi
Cinsel ilişki esnasında yapılan bazı manevralarla erken boşalmanın geciktirilmesi amaçlanır. Bu manevraların başında dur-başla ve sıkma teknikleri gelir. Dur-başla tekniği aşamalı bir teknik olup, her aşama 2 hafta sürer. Bu yöntemde boşalma noktasına yaklaşıldığı anda durulur. Yaklaşık 30 saniye bekledikten sonra devam edilir. Bu yöntem cinsel birleşme sırasında ihtiyaç duyulduğu sürece kullanılır. Her hafta bu manevralar en az 3 kez yapılmalıdır. Bu manevralarla penis duyarlılığının azaltılması ve bu sayede boşalmanın geciktirilmesi amaçlanır.

Sıkma ve Bırakma Tekniği
Bu teknikte ise boşalma noktasına yaklaşıldığında penisin başı yaklaşık 30 saniye boyunca hafifçe sıkılır. Boşalmadan önce yaklaşık 3-4 kere bu uygulama tekrarlanabilir.

Dikkat Dağıtma
Bu teknikle amaç, cinsel olarak uyarılırken dikkatin cinsellikle ilgisi olmayan başka konular üzerine düşünülmesidir.

Pelvik Taban Egzersizi
Zayıf pelvik taban kasları boşalmayı geciktirmeyi zorlaştırabilir. Bunun için pelvik taban kaslarınızı geliştiren Kegel egzersizinden yararlanabilirsiniz. Kegel egzersizleri üç saniye kasların kasılması ve üç saniye kadar kasılı kalarak gevşetilmesi şeklinde uygulanır. Erken boşalmanın kontrolüne destek olmak için her gün 10 kere 3 set olarak uygulanması gerekir.

İlaçla Tedavi

Günümüzde cinsel fonksiyon bozukluğunda kullanılan ereksiyon sağlayıcı yani sertleşme sorununun gideren ilaçlara benzer erken boşalmaya yönelik ilaçlar da geliştirilmiştir. Dapoksetin cinsel birleşmeden 1-3 saat önce alınmalıdır.


Egzersiz ve Spor

Erken boşalmanın tedavisinde pelvik kaslarının çalıştıran egzersizler kullanılır. Kegel egzersizi en sık kullanılan egzersiz yöntemidir. Makat kaslarıyla birlikte idrar tutma egzersizi olarak tanımlanabilir.


Krem ve Jeller

Topikal ajanlar olarak tanımlanan lokal anestezik krem ve jeller erken boşalmanı önüne geçilebilmektedir. Penis baş kısmına ve sünnet derisine sürülen jel ve kremlerin en önemli avantajı lokal uygulamalar olması ve sistemik yan etkilerinin olmamasıdır.


Prezervatif

Prezervatifler ilişki esnasında duyu hissini azalttığı için erken boşalmayı önlemek için kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Bunun için birden fazla prezervatif kullanılabileceği gibi lokal anestezik prezervatifler de bulunmaktadır.


Seks Terapileri

Erken boşalmanın tedavisinde etkili yöntemlerden birisi de seks terapileridir. Psikiyatristlerle ortak çalışma yapılması faydalı sonuçlar verebilen tedavi yöntemleri arasındadır. Ön sevişme periyodunun mümkün olduğunca uzun tutulması; boşalma hissinin hissedildiği anda partnerlerin pozisyon değiştirmesi gibi yöntemler uygulanabilir.




 
 
 

Comments


Beyaz arkaplan
Adres

Cumhuriyet mahallesi, Dereağzı Caddesi, Gülpare sokak No:1 Kat:2 

Süleymanpaşa Tekirdağ

Beyaz arkaplan
Telefon
0535 406 62 46 
Beyaz arkaplan
Email
Beyaz arkaplan
  • Whatsapp
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page